Tanden Poetsen

Mondhygiene > Poetsen met de hand tandenborstel

Bij de Bass-methode wordt de borstel onder een hoek van 45° geplaatst ten opzichte van de lengte-as van het element. De toppen van de haren worden schuin op de overgang van element naar gingiva geplaatst. De toppen van de borstelharen kunnen op deze wijze iets in de pocket komen. Vervolgens worden korte heen en weer gaande, vibrerende bewegingen gemaakt. Het is van belang dat ongeveer tien tellen op een plaats wordt geborsteld. Op de borstelkop wordt lichte druk uitgeoefend. De bewegingen moeten elkaar overlappen. De borstel voor het verplaatsen iets optillen.

Linguaal van het boven- en onderfront wordt de steel van de borstel verticaal geplaatst. De toppen van de borstelharen bevinden zich opnieuw langs de overgang van het element naar de gingiva. Gebruik hier de achterste rij haren van de borstelkop (bij de steel van de tandenborstel). Occlusaal wordt een schrobbeweging gemaakt.

Veel patiënten hebben moeite met het volledig verwijderen van de plaque op de linguale en palatinale vlakken. Het plaatsen van de borstel onder een hoek van 45° is voor veel patiënten juist daar moeilijk. De haren worden niet correct neergezet en staan half op het occlusale vlak en half op het linguale vlak. De cervicale reiniging is dan onvoldoende. In die gevallen is het mogelijk de patiënt te adviseren de steel van de borstel op de linguale en palatinale vlakken van de molaren verticaal/schuin te houden. Adviseer de patiënt zoveel mogelijk met het achterste deel van de borstelharen te poetsen. In veel gevallen lukt het de patiënt dan toch deze vlakken plaquevrij te krijgen.

Meer informatie of een afspraak maken? Bel dan 071-5798106 of neem contact met ons op